ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЈАВНОСТ

Почитувани членови на ЗУПМ “Музика Сега” но и сите останати музичари независно на која “фела” на која националност и на кој  етникум припаѓате, денес Комисијата за заразни болести излезе со нови предлог мерки кои би важеле од 1 јуни 2021 година и се дадени на разгледување на Кризниот штаб т.е. Владата  и за жал по сите наши заложби и укажувања и овој пат никаде не се споменати музичарите односно укинување на забраната за организирање на музички настани во отворен и затворен дел од објектот кој се однесува за кафетерии и угостителски објекти (Службен весник бр.170 Прилог број 7 и 8 точка број 15). Пред малку се случи и прес на Министерот за здравство г-дин Венко Филипче и неговото претставување на мерките беше конфузно и нејасно во врска со музичарите и нивната дејност и дозволата за работа,но се додека концизно и јасно не се укине мерката од Службен весник бр.170 Прилог број 7 и 8 точка број 15 за нас ова олабавување е половично и дискриминира голем број од нашите колеги – музичари.Како што сите сме сведоци, состојбата со пандемијата предизвикана од вирусот SarsCoV2 се стабилизира и денешните предлози од КЗЗ за олабавување на мерките како што се –  укинување на маска на отворено,престанокот на забрана за групирање на отворено, дозвола за организирање на свадби и настани на отворено и да се дозволи на угостителските објекти да примаат по 6 гости на маса се и тоа како доволен предуслов точката 15 од службен весник бр 170 да се укине и конечно на музичката фела да и се дозволи да работи според својата дејност. Забраната за музичка дејност важи од 23 Јуни 2020 година и оттогаш па до април оваа година ни се случија два последователни брана на пандемија во држвава, самото тоа во пракса укажува дека музичарите и нивната дејност не се причина за ширење на заразата како што неосновано и без аргументи бевме обвинувани, затоа ние како здружение по (веќе и самите незнаеме по кој пат) апелираме и бараме да не вклучите во изготвување на протоколи во овој сегмент од нашата дејност која е тесно поврзана со угостителските објекти и конечно после 15 месеци да продолжиме да го работиме тоа што најдобро го умееме -ДА СВИРИМЕ!!!
ЗА СИТЕ СЛЕДНИ ЧЕКОРИ КОЈ ВКЛУЧУВААТ И СЕРИЈА НА ПРОТЕСТИ ЌЕ ИЗЛЕЗЕМЕ ДОПОЛНИТЕЛНО СО СООПШТЕНИЕ, ПО ОДЛУКАТА НА ВЛАДАТА ОД ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МЕРКИ ОД КОМИСИЈАТА НА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ И ПОЈАСНУВАЊЕ ПОСЕБНО НА ДЕЛОТ КОЈ СЕ ОДНЕСУВА НА МУЗИЧКАТА ДЕЈНОСТ
Со почит,ЗУПМ “МУЗИКА СЕГА”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Работно време

Понеделник - Петок / 8.30-16.30

Неработни денови

Викенди/Официјални празници

Барање за членство во ЗУПМ-Музика Сега